Rookmelders

Te veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van brand en koolmonoxidevergiftiging in huis. Helaas, want in landen, waar rookmelders in woningen al jaren verplicht zijn, is het dodental als gevolg van brand drastisch gedaald. Rookmelders ontdekken een beginnende brand en geven een doordringend alarm, waarna u de brand kunt blussen of in ieder geval veilig het pand kan verlaten. De batterij gaat ongeveer een jaar mee. Het voordeel van batterijvoeding is dat de melder ook werkt als de brand ontstaat door sluiting of kortsluiting van het elektriciteitsnet. Tegen de tijd dat de batterij een te lage spanning krijgt om u goed te kunnen waarschuwen laat de melder een keer per minuut een luid  signaal horen en dat gedurende een aantal dagen.

Rookmelders zijn de beste manier om een gezin te waarschuwen als er brand ontstaat. Het juiste aantal rookmelders op de juiste plaats is belangrijk, hoe beter de kansen om te overleven. Brand kan iedereen overkomen hier volgen vier belangrijke feiten om te onthouden:

-Brand is donker
Des te eerder u wordt gewaarschuwd des te groter de kans om te ontsnappen. Mensen verwachten dat brand licht is. Integendeel, brand is zwart, rook verstikt en mensen raken gedesoriƫnteerd. Mensen raken verstrikt in hun huis omdat zij in het donker niet hun weg naar buiten kunnen vinden. Zij hebben vaak geen oplaadbare zaklantaarn bij de hand of geen ontsnappingsplan geoefend.


-Rook is eerder dodelijk dan de vlammen

De meest branden met dodelijke afloop vinden plaats wanneer mensen slapen. De gifgassen van brand veroorzaken dat mensen dieper slapen en vele stikken zonder wakker te worden. N. B: tijdens de slaap functioneert alleen het gehoororgaan!


-Brand heeft een intense hitte
Brand veroorzaakt dat de temperatuur stijgt met honderd graden in een paar seconden. De hitte is zo intens dat het menselijk lichaam stopt met functioneren. De hitte alleen kan veroorzaken dat iemand bewusteloos raakt en niet in staat is te ontsnappen.

-Er is geen tijd een huis kan in de as gelegd worden in minder dan vijf minuten.
Er is geen tijd te verliezen. Men moet weten wat te doen om naar buiten te kunnen. Een gesloten deur is vaak de best manier om een brand tot stilstand te brengen. Door de deur te sluiten kan men waardevolle seconden sparen en de tijd hebben om een andere nooduitgang te bereiken.

Rookmelders geven een alarmsignaal af zodra er rook wordt gesignaleerd, zodat mensen gewaarschuwd worden en maatregelen kunnen nemen.


Optische rookmelders
Optische melders zijn gebaseerd op de verstrooiing of absorptie van licht door rookdeeltjes. In een optische rookmelder wordt een lichtbundeltje uitgezonden en door een lichtgevoelige cel opgevangen. Als zich rook in het lichtbundeltje bevindt, zal het licht deels verstrooid of geabsorbeerd raken. De rookmelder detecteert dit en zal een alarm afgeven.

WAAR wordt de rookmelder geplaatst