Het plaatsen van een koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder plaatsen kan letterlijk levens redden. Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een kleur- en geurloos dodelijk gas en een ware sluipmoordenaar. Omdat u het niet kunt zien, proeven of ruiken is het kopen en ophangen van een CO-melder erg belangrijk. Koolmonoxide ontstaat doordat koolstof onvolledig verbrand. Ons lichaam neemt koolmonoxide wel driehonderd keer sneller op dan zuurstof, waardoor er in onze bloedlichaampjes dan geen ruimte meer is om zuurstof te vervoeren. CO is dus een ware sluipmoordenaar en het is belangrijk om de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging te herkennen:

·         Hoofdpijn

·         Duizeligheid

·         Misselijkheid

·         Oorsuizingen

Een koolmonoxidemelder plaatsen om het ergst denkbare te voorkomen

Het kopen en ophangen van een CO-melder, naast een rookmelder, is dus erg belangrijk! Na het plaatsen van een koolmonoxidemelder wordt er een alarm afgegeven wanneer de concentratie CO te hoog is. Het is echter net zo gevaarlijk om voor een langere periode blootgesteld te zijn aan een lage concentratie koolmonoxide. Daarnaast meldt een goede CO-melder ook wanneer er gedurende langere tijd een lagere concentratie koolmonoxide wordt waargenomen. De brandpreventie specialisten van Brand Preventie Nederland vertellen u hier graag alles over.

Waar komt koolmonoxide voor?

Koolmonoxide komt voor bij brandbare stookmiddelen, maar ook bij slecht functionerende geisers, cv-ketels, open haarden, boilers, gasfornuizen en nog veel meer. Om problemen te voorkomen raden wij aan om minstens één koolmonoxidemelder per huis te plaatsen. Tevens mogen de luchtaanvoer- en toevoer, zij het natuurlijk of kunstmatig, nooit worden afgesloten.

Wat te doen als u koolmonoxidevergiftiging vermoedt

Schakel de gastoevoer in uw huis af zodat de veroorzaker geen CO meer produceert. Zet alle ramen tegen elkaar open en breng iedereen in de frisse lucht. Waarschuw altijd een arts of de ambulancedienst. In het ziekenhuis zal worden bepaald hoeveel het CO-percentage in uw bloedwaarden is. Frisse lucht is de enige eerste hulp die u bij een lichte vergiftiging kunt toedienen.

Waar moet u een koolmonoxidemelder plaatsen?

Als u een CO-melder gaat kopen en ophangen moet u rekening houden met het actieve oppervlakte. Het advies is om de eerste koolmonoxidemelder dichtbij de slaapkamer te plaatsen. Maar overweeg voor een betere veiligheid ook ruimtes waar een potentiële koolmonoxidebron staat. Na het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het ook belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. Vraag via 0187 47 00 42 naar ons uitgebreide service-onderhoudspakket voor CO-melders.